Spis treści:
Ekologiczna cielęcina to niezwykle wartościowy produkt spożywczy. Hodowla tego rodzaju mięsa uwzględnia wszelkie naturalne potrzeby danej grupy zwierząt. Zupełnie inaczej wygląda hodowla przemysłowa. Jaki produkt wybrać?
W odróżnieniu od mięsa przemysłowego, cielęcina EKO pochodzi wyłącznie od zwierząt, których wszelkie potrzebny były zaspokajane w hodowli. W gospodarstwach ekologicznych bierze się pod uwagę to, aby zapewnić cielętom stały dostęp do zdrowej paszy i wody, a także wybiegów oraz otwartej przestrzeni. Ponadto każdego dnia takie zwierzęta mają dostęp do pastwisk. Warto również zauważyć, że w budynkach, w których przebywają, jest wystarczająco dużo miejsca i nigdy nie przebywają w klatkach.
W budynkach, w których przebywają zwierzęta jest odpowiednia ilość miejsca. Nie ma betonowej posadzki, a jest naturalna ściółka. Wszystkie cielęta mają dostęp do świeżego powietrza oraz odpowiedniej ilości światła. Co ważne, zwierzęta przebywające w ekologicznym gospodarstwie, nie dostają z paszą mączki kostnej, w odróżnieniu od zwierząt z hodowli przemysłowej. Cielęta zostają z matką tyle, ile potrzeba, dzięki czemu piją mleko, zachowują się spokojnie i się nie stresują.
Można zauważyć, że cena mięsa ekologicznego jest wyższa od ceny produktów przemysłowych. Artykuły EKO są zazwyczaj droższe, ponieważ charakteryzują się wysoką jakością, a sama hodowla wymaga większych nakładów pracy i kosztów. Mięso pozyskane z ekologicznych hodowli od spokojni i niezestresowanych zwierząt ma lepszy smak i właściwą konsystencję.
Co ważne, w hodowli ekologicznej nie stosuje się żadnych antybiotyków. Unika się ich za wszelką cenę, dlatego też w tego rodzaju miejscach stawia się na dawne gatunki zwierząt, które są bardziej odporne na różnego rodzaju choroby. Cielęcina bez antybiotyków to produkt znacznie zdrowszy dla człowieka od mięsa przemysłowego.
Cielęcina ekologiczna jest pozbawiona również hormonów. W hodowlach przemysłowych nierzadko dodaje się do paszy hormony wzrostu. W przypadku gospodarstwa ekologicznego – zwierzęta żywią się na pastwisku i otrzymują paszę pozbawioną niezdrowych czy chemicznych substancji. Cielęcina bez hormonów nie zawiera także GMO, a zwierzęta nie otrzymywały w paszy genetycznie modyfikowanej żywności.
Ekologiczne produkty są bardzo zdrowe dla człowieka, ponadto są smaczne. Niekiedy można je znaleźć w marketach wielkopowierzchniowych. Ale najlepiej zajrzeć do sklepów ze zdrową żywnością, zarówno stacjonarnych, jak i internetowych, takich jak na przykład https://organic24.pl/category/mieso-ekologiczne-cielecina. Tylko kupując w takich miejscach, można mieć pewność, co do jakości danych produktów żywnościowych. Inaczej jest w przypadku mięsa z hodowli przemysłowej. Jest to artykuł gorszej jakości, cechuje się również również gorszym smakiem i konsystencją – zwykle takie mięso jest zbyt miękkie.