Czym jest matcha i jak można ją spożywać?

Matcha to jedna z najpopularniejszych substancji spożywanych w Japonii. W ostatnim czasie znalazła również wielu miłośników w krajach europejskich, w tym w Polsce. Dowiedz się, czym dokładnie jest i sprawdź, jakie ma zastosowanie w kuchni.

Matcha – co to takiego?

Matcha to zielona herbata, która przybiera postać proszku. Jej uprawa to długotrwały i pracochłonny proces, który wymaga nakładu cierpliwości. Jest to związane nie tylko z chęcią wydobycia z substancji jak największej ilości cennych właściwości, ale także samą filozofią mieszkańców Japonii, zajmujących się produkcją matchy. Ich priorytetem jest bowiem docenianie każdego etapu związanego z przygotowywaniem tego wyjątkowego napoju. Dużą uwagę przykuwa się nie tylko na etapie uprawy, ale również w trakcie samego spożywania zielonej herbaty. Jest to pewnego rodzaju rytuał, który pozwala zwolnić rytm całego dnia i zrelaksować się, dostarczając organizmowi potrzebnych składników odżywczych. Matcha ze względu na swoje cenne właściwości zyskała wielu miłośników na całym świecie i obecnie jest sprowadzana również do Polski. Do najczęściej wymienianych zalet japońskiej substancji zalicza się:

  • dużą zawartość antyoksydantów,
  • działanie pobudzające,
  • obecność wielu składników odżywczych,
  • działanie przeciwwirusowe,
  • działanie przeciwbakteryjne.

Matchę można zakupić w oryginalnej postaci zielonego proszku lub zdecydować się na jej spróbowanie w gotowej postaci. W wielu kawiarniach i restauracjach serwowana jest ona w postaci latte. Niektórzy producenci decydują się również na wykorzystanie substancji do przygotowywania swoich produktów. Jednym z nich jest ON Lemon. W internetowym sklepie można znaleźć wegański produkt, w którego skład wchodzi pobudzająca, sproszkowana matcha.

Dodatkowe lektury:  Dlaczego psychodermatologia jest ważna?

Jakie jest zastosowanie matchy w kuchni?

Matcha posiada bardzo ciekawy smak, który trafia w gust wielu osób. Substancja jeszcze niedawno służyła wyłącznie do przygotowywania pobudzającego naparu. Obecnie posiada ona bardzo dużo zastosowań w kuchni i urozmaica wiele ciekawych deserów.

Naleśniki z matchą

Aby urozmaicić nieco tradycyjny przepis na naleśniki, warto do przygotowywanego ciasta wsypać dwie lub trzy łyżki matchy. Zielony proszek nie zmieni za bardzo smaku przygotowywanych placków, ale doda im unikatowego koloru, który z pewnością zachwyci zarówno młodszych, jak i starszych smakoszy.

Ciasteczka z dodatkiem matchy

Zielony proszek świetnie nadaje się do szybkich deserów, jakimi są na przykład ciasteczka. Aby przygotować słodką przekąskę, należy zmiksować jedną kostkę masła z połową szklanki cukru pudru i jajkiem. Dwie szklanki mąki pszennej należy wzbogacić o około trzy łyżki matchy. Suche produkty należy przesiać do miski przez sitko, tak aby uzyskać jak najlepsza konstystencję. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać, a gotową masę wsadzić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować, a następnie uformować z niego mniejsze kółka. Wystarczy umieścić je na blaszce do pieczenia i wsadzić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po około 17 minutach słodkie, zielone ciasteczka będą gotowe do spożycia. Można pokusić się o ich udekorowanie np. lukrem z dodatkiem matchy.

Koktajl odżywczy z matchą

Ze względu na to, że matcha posiada wiele właściwości odżywczych, warto dodawać ją do zdrowych przekąsek spożywanych w trakcie przerwy w pracy. Zielonym proszkiem można urozmaicić między innymi koktajl, w którego skład poza herbatą wejdą np.:

  • banan,
  • jarmuż,
  • woda,
  • miód.
Dodatkowe lektury:  Czym jest lipodemia i jak można ją leczyć?

Orzeźwiająca Matchbata

Aby skosztować matchy w innej postaci niż ciepły napar, nie trzeba decydować się na samodzielne prace kuchenne. Ciekawą propozycją jest Matchbata, która łącząc takie składniki, jak zieloną sproszkowaną herbatę japońską, sok jabłkowy i sok z cytrusów, stanowi idealne orzeźwienie na wiosnę i lato!

Malinowa matcha latte

Dla bardziej wymagających smakoszy doskonałym przepisem, który z pewnością przypadnie do gustu ich podniebieniom jest malinowa machta latte. Napój przygotowuje się dokładnie tak, jak zwyczajną matcha latte, czyli mieszając zielony proszek z ciepłym, spienionym mlekiem, jednak bazę tę urozmaica się o wyjątkowo pyszny dodatek. Na spodzie filiżanki, do której wlewana jest herbata, należy umieścić zmiksowane maliny z dodatkiem miodu. Taki deser nie wymaga dużej ilości pracy i czasu, a posiada wyjątkowy słodki smak.


Comments