Spis treści:
Przyczyną problemów zdrowotnych bardzo często są uwarunkowania genetyczne lub środowiskowe, których nie da się uniknąć. Wiele schorzeń i dolegliwości ma jednak swoje podłoże w nieodpowiednich przyzwyczajeniach. Warto wiedzieć, jakich błędów żywieniowych nie popełniać oraz z jakich używek zrezygnować, aby zadbać o kondycję organizmu i ochronić go przed rozwojem poważnych zaburzeń.
Trudno znaleźć gorszy od rafinowanego cukru element typowej, współczesnej diety. Niektóre jego źródła są szczególnie groźne, ze szczególnym wskazaniem na słodzone napoje. Ich spożycie wiąże się nie tylko z dostarczaniem do organizmu pustych kalorii, ale też ryzykiem wykształcenia insulinooporności oraz stłuszczenia wątroby. Do następstw wypijania dużych ilości słodzonych napojów należy też zwiększenie prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2 oraz różne schorzenia serca. Nie bez znaczenia pozostaje znaczny przyrost tkanki tłuszczowej oraz podniesione ryzyko otyłości. Alternatywą dla napojów wysokosłodzonych może być np. spożywanie zwykłej wody gazowej z sokiem cytrynowym oraz dodatkiem stewii.
W ostatnich dekadach nastąpił gwałtowny wzrost stosowania rafinowanych olejów roślinnych, takich jak olej kukurydziany czy sojowy. W ich składzie znajduje się dużo kwasów omega-6 i kwasów tłuszczowych, które dawniej nie były spożywane przez ludzi w tak dużych ilościach. Oleje te wykazują dużą wrażliwość na utlenianie, przez co znacząco podnoszą poziom stresu oksydacyjnego w organizmie. Warto zamienić je zdrowymi tłuszczami – olejem kokosowym, olejem z awokado czy oliwą z oliwek. Podobne problemy powoduje również spożywanie margaryny. Produkt ten powstaje jednak z bardzo niezdrowych, utwardzonych olejów roślinnych trans i jest zaliczany do żywności wysokoprzetworzonej. Margarynę warto więc ograniczyć, zastępując ją masłem pochodzącym z ekologicznego źródła.
W przemysłowo produkowanych słodyczach znaleźć można zarówno rafinowany cukier, jak i przetworzone tłuszcze. Produkty te są też ubogie w składniki odżywcze, przez co stanowią jedynie źródło pustych kalorii. We wszelkiego rodzaju ciastach, ciasteczkach, cukierkach i batonach nie brakuje też sztucznych wzmacniaczy smaku, które dodatkowo podnoszą ryzyko uzależnienia od słodkości. Ich spożycie zapewnia chwilowe uczucie satysfakcji, jednak ze względu na sposób metabolizowania cukrów nie są one w stanie całkowicie zaspokoić głodu. Alternatywą dla przemysłowych słodyczy mogą być niskosłodzone domowe wypieki, zawierające duże ilości orzechów, pestek, płatków owsianych oraz innych składników podnoszących ich wartość odżywczą.
Większość fast foodów to żywość wysoko przetworzona, przygotowywana z bardzo niskiej jakości składników. Dania podawane w restauracjach szybkiej obsługi produkowane są masowo i charakteryzują się niewielką wartością odżywczą. Dla podniesienia walorów smakowych dodaje się do nich duże ilości cukru, a celem przedłużenia terminu przydatności do spożycia rozmaite konserwanty. Nie bez znaczenia pozostaje sposób przygotowania tych posiłków, które w większości smażone są na olejach rafinowanych. Restauracji serwujących dania fast-food da się na szczęście coraz częściej uniknąć, ze względu na wzrost popularności knajp serwujących zdrowe potrawy z ekologicznych składników.
Alkohol należy do najbardziej wyniszczających substancji, jakie można wprowadzić do organizmu. Wykazuje on negatywny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, zaburzając funkcjonowanie neuroprzekaźników w mózgu. Spożywanie alkoholu uznawane jest za formę rozluźnienia i relaksu, jednak w rzeczywistości wywołuje w organizmie wiele niekorzystnych reakcji. Powikłania związane z nadmiernym spożyciem napojów wysokoprocentowych częściej występują u mężczyzn, a jednym z takich zaburzeń są problemy z osiąganiem erekcji. Sposobem na rozwiązanie wielu tego typu dysfunkcji może być skorzystanie z preparatu: https://potencjalnie.pl/cenforce/. Warto jednak pamiętać, że najlepszym sposobem na zachowanie pełnej sprawności seksualnej jest przede wszystkim zdrowy styl życia.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.