Każdy kraj może pochwalić się regionalnymi przysmakami, nie brakuje ich też w Bułgarii. Kuchnia bułgarska pomimo swojej prostoty zachwyca smakiem. Dominują potrawy na bazie sera, jogurtu i świeżych warzyw. Dodaje się do nich też dobrej jakości mięso i czarnomorskie ryby.
Jeśli komuś marzy się poznanie prawdziwego smaku bułgarskich smakołyków, to powinien odwiedzić lokalną tawernę. Można być pewnym, że serwowane w niej dania zachwycą nawet najbardziej wymagające osoby. Godne polecenia są między innymi lutenica pikantna, sałatka szopska, chłodnik terator, pyrlenka, pasty kanapkowe, frytki z serem, kawarma, konfitura różana, papryczki nadziewane tuńczykiem, eliksir z sosny z szyszkami.
Bułgaria zachwyca pod wieloma względami, szczególnie wyśmienitą kuchnią. Tradycyjnym daniem bułgarskim jest banica w postaci placka lub dużego ślimaka zrobionego z ciasta kori. Wystarczy połączyć mąkę pszenną z olejem i białym serem, po czym wstawić ciasto do pieca, aby powstała pyszna banica. Mogą znaleźć się w niej też różne dodatki typu szpinak czy dynia. Kolejną opcją do wyboru jest sałatka szopska, do przygotowania której używa się świeżych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli i sera owczego. W wersji na bogato dodaje się także oliwki, paprykę grillowaną lub marynowaną. Ogórków używa się również do chłodnika, którego bazą jest kwaśne mleko. Chłodnik tarator ma konsystencję kremowego jogurtu, nie może w nim zabraknąć koperku. Z wieprzowiny i wołowiny powstaje popularna potrawa kebabche, a dokładnie podłużne kotlety grillowane.
Tradycyjnym daniem bułgarskim jest sacz, czyli grillowane mięso i warzywa, które podaje się najczęściej z serem. W Bułgarii serwuje się płaski chlebek, który do złudzenia przypomina pizzę. Parlenka to zapiekany chlebek serowy. Z kolei gyuzle jest ciastem drożdżowym nadziewanym serem. Jeśli ktoś ma ochotę zjeść wieprzowinę i warzywa zapiekane z serem, to powinien spróbować kawarmy.
Dużą popularnością cieszy się pikantna pasta paprykowo-pomidorowa, czyli lutenica, w której nie może zabraknąć bakłażanów. W Bułgarii często je się frytki pokrojone w półksiężyce lub cienkie plasterki z serem. Ceni się również smak papryk z grilla przyprawionych czosnkiem i koperkiem. Będąc w Bułgarii, warto zjeść musakę, czyli zapiekankę z mięsa mielonego, ziemniaków, jajek i jogurtu. Z kolei kiufte to mięsne klopsiki z grilla, a wreteno jest roladką z mięsa nadziewaną serem i grzybami. Ze słodkich przekąsek można polecić tikwenik, czyli ciasto francuskie z masą dyniową, wzbogacone o orzechy, miód i cynamon.