Spis treści:
Dieta jest rzeczą niedocenianą przez pacjentów (a czasem nawet personel medyczny) w leczeniu chorób przewlekłych. Wiele osób źródeł ulgi czy poprawy stanu zdrowia szuka w lekach i inwazyjnych zabiegach np. doraźnym usuwaniu kamieni nerkowych metodą chirurgiczną lub ultradźwiękami. Nie jest to prawidłowe podejście. Podstawą leczenia chorób są prawidłowe nawyki, higieniczny tryb życia, zrezygnowanie z używek oraz właściwe odżywianie. Nie należy porzucać zleconego przez lekarza leczenia (np. przyjmowania codziennie porcji tabletek), ale w celu wspomożenia terapii dobrze jest na stałe włączyć zmiany w odżywianiu – zwłaszcza w chorobach takich jak kamica nerkowa, cukrzyca czy choroby stawów dieta odgrywa kluczową rolę. Sama dieta nie leczy zaawansowanych chorób, ale może zapobiegać ich wystąpieniu i polepszać samopoczucie chorego. Źle zbilansowana dieta w chorobach przewlekłych może całkowicie niweczyć efekty terapii lekowej i zabiegów inwazyjnych.
Kamica nerkowa jest chorobą, która polega na powstawaniu w nerkach oraz w drogach moczowych złogów. Złogi powstające w układzie moczowym popularnie bywają nazywane kamieniami nerkowymi lub piaskiem nerkowym – jeśli jest ich dużo i są małych rozmiarów. W zależności od tego z jakich substancji chemicznych zbudowane są kamienie nerkowe rozpoznaje się kilka rodzajów kamicy nerkowej. Mocz osoby chorej na kamicę jest patologiczny. Oprócz normalnych, typowo występujących w nim składników w moczu rozpuszczone są dodatkowe frakcje, za ich obecność odpowiadają zaburzenia metaboliczne oraz nieprawidłowa dieta. Właśnie dlatego pacjenci z rozpoznaną kamicą nerkową powinni przykładać dużą uwagę do rodzaju pożywienia jaki spożywają oraz unikać „zakazanych” w diecie przy kolce nerkowej produktów.
Pacjenci słyszący diagnozę po raz pierwszy z pewnością zadają sobie pytanie co jeść przy kamicy nerkowej? Dieta, jak wspomniano, jest bardzo istotna, ale najważniejsza jest odpowiednio duża podaż płynów. Główną zasadą we wszystkich typach kamicy nerkowej jest częste picie. Dzięki piciu dużych ilości wody, pacjent częściej i obficiej oddaje mocz. Sprzyja to przepłukiwaniu się nerek, w niektórych sytuacjach pozwala to na pozbycie się niewielkich kamyczków z nerek oraz piasku, w konsekwencji niepotrzebne jest włączanie specjalistycznego leczenia. Dodatkowo duże ilości wody rozrzedzają mocz. Stężenie szkodliwych substancji, które przyczyniają się do tworzenia w nerkach złogów zmniejsza się, dzięki czemu ryzyko powstawania kamieni jest mniejsze.
Dieta jest nieodzownym elementem skutecznej terapii wszystkich rodzajów kolki nerkowej. Lekarz może zalecić dodatkowe przyjmowanie środków moczopędnych, jednak bez konsultacji ze specjalistą nie należy ich przyjmować. Grozi to odwodnieniem i zaburzeniem gospodarki elektrolitowej, co w skrajnych sytuacjach może doprowadzić do uszkodzenia narządów wewnętrznych np. serca. Jeśli przyjmujesz leki moczopędne pilnuj ilości płynów, które przyjmujesz i nie modyfikuj samodzielnie dawek leków. W razie wątpliwości co do schematu dawkowania czy odczuwanych objawów skonsultuj się z lekarzem prowadzącym. Część ziół (w tym opisane powyżej lipa oraz krwawnik) mają łagodne działanie moczopędne. Jeśli je pijesz poinformuj o tym lekarza, być może konieczne będzie ich odstawienie lub zmodyfikowanie dawki leków.
Niektóre leki moczopędne są dostępne w aptekach bez recepty. Przed ich przyjęciem skonsultuj się z farmaceutą i dokładnie zapoznaj się z informacjami zawartymi na opakowaniu i w ulotce leku.
Dieta pudełkowa w kamicy nerkowej powinna być pozbawiona sodu. Niewielkie ilości sodu naturalnie występują w niemalże wszystkich produktach spożywczych. Niezależnie od typu choroby należy zmniejszyć jego spożycie. Jak to zrobić nie rezygnując ze smaku ulubionych dań? Pierwszym krokiem jest wyeliminowanie w codziennych posiłków żywności przetworzonej. Dieta w kamicy nerkowej powinna być oparta o przyrządzane w domu, świeże i odpowiednio zbilansowane dania. Wybieraj warzywa, owoce i kasze. Zrezygnuj z gotowych dań, jedzenia w stołówkach i wątpliwej jakości restauracjach, zakazane w diecie przy kamicy nerkowej są fast-foody. Staraj się redukować sól w posiłkach przygotowywanych w domu, nigdy nie dosalaj potraw na talerzu, łatwo przesadzić.
Aby jedzenie wciąż Ci smakowało i nie było jałowe staraj się wybierać zioła. Codzienne posiłki doprawione świeżymi ziołami – tymiankiem, miętą, majerankiem, soczystym koperkiem czy kolendrą smakują doskonale i jednocześnie nie przyczyniają się do degradacji nerek. Sód jest w dużych ilościach w wędlinach (szynce konserwowej, polędwicy, wędlinach suszonych i kiełbasach), przekąskach oraz w mieszankach przypraw (np. typu vegeta). Oprócz tego zwracaj uwagę na zawartość sodu w wodzie, którą pijesz.
Dieta na kamienie nerkowe, a raczej na ich pozbycie się i zapobieganie ich występowaniu będzie się różnić u poszczególnych chorych. Opisane powyżej zasady dotyczące ziół, picia wody i redukcji soli dotyczy wszystkich chorych, jednak w zależności od tego jaki typ kamicy rozpoznano u danego chorego powinien on zrezygnować z innych produktów, zastępując je innymi.