Poznaj najlepsze źródła kwasów omega-3!

Kwasy omega-3 należą do nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, dlatego należy dostarczać mu je z pożywieniem. Tym bardziej że tłuszcze te są niezbędne do prawidłowego działania całego systemu nerwowego, a dodatkowo wspierają pracę serca, hamują procesy zapalne i działają przeciwzakrzepowo. Odkryj najlepsze źródła kwasów omega-3, by włączyć je do swojej diety!

Kwasy tłuszczowe omega-3 – podobnie jak te z grupy omega-6 – należą do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Najważniejsze z nich to: ALA (kwas α-linolenowy), DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy).

Ryby i owoce morza – bogate źródło kwasów omega-3

Przyjęło się, że im chudsze mięso wybieramy, tym lepiej dla naszego zdrowia. Zasada ta nie sprawdza się jednak w przypadku ryb, których tłuszcze są bogate w dobroczynne kwasy omega-3. Warto chociaż dwa razy w tygodniu sięgać po ryby morskie, takie jak: dziki łosoś, halibut, śledź, makrela, morszczuk czy sardynki. Należy przy tym zwrócić uwagę na sposób przygotowania – delikatne pieczenie lub gotowanie to metody, które w przeciwieństwie do głębokiego smażenia pozwalają zachować właściwy profil kwasów tłuszczowych. Dobrym pomysłem jest też spożywanie od czasu do czasu ryb wędzonych.

Smakosze owoców morza znajdą te cenne tłuszcze również w krewetkach, małżach, ostrygach, krabach i homarach. Po takie specjały najlepiej jednak sięgać tylko wtedy, gdy mamy dostęp do sprawdzonych i świeżych produktów.

Kto powinien suplementować kwasy omega-3?

Nieco trudniej uzupełnić zapotrzebowanie na kwasy omega-3 w przypadku diety wykluczającej ryby. Wegetarianom i weganom poleca się spożywanie oleju lnianego, orzechów włoskich, a także nasion siemienia lnianego, konopi oraz chia. Dobrym pomysłem może się też okazać stosowanie wegańskich suplementów, które powstają na bazie alg morskich.

Suplementację kwasów omega-3 warto stosować także u kobiet ciężarnych i karmiących, u osób starszych oraz u dzieci do 3. roku życia, które nie spożywają dostatecznej ilości ryb.

Źródło: Artykuł partnera


Comments

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *