Spis treści:
Niedobór witaminy B12 jest jednym z najczęstszych niedoborów mikroskładników odżywczych na świecie. Przyczynami może być niewystarczające spożycie pokarmu zawierającego witaminę lub niezdolność organizmu do jej wchłonięcia. Najczęściej niedobór witaminy B występuje u osób starszych i wegan, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych.
Witamina B12 jest rozpuszczalną w wodzie witaminą, która odgrywa ważną rolę w tworzeniu czerwonych krwinek i DNA, a także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Ani człowiek, ani zwierzęta nie mogą jej wytwarzać samodzielnie. Żywność to jedyne źródło tej witaminy, w związku, z czym niezrównoważona dieta może spowodować brak witaminy B12 w organizmie.
W swojej naturalnej postaci witamina B12 jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w mięsie, rybach, drobiu, jajach i produktach mlecznych. Występuje także w dużej liczbie gotowych produktów, które są wzbogacone w witaminę B12 tym: odżywki dla sportowców, płatki śniadaniowe. A także: chleb, mleko niezwierzęce (soja, ryż, migdały). Jak widać łatwo można zapobiec niedoborowi witaminy B12.
Przyczynami rozwoju niedokrwistości z niedoboru B12 mogą być:
Przyczyną osłabienia z powodu niedoboru witaminy B12 jest zaburzenie dostaw tlenu do mięśni i innych narządów z powodu nieprawidłowości w produkcji czerwonych krwinek. Jednym z poważnych skutków ubocznych niedoboru B12 jest uszkodzenie komórek nerwowych. Wynika z faktu, że witamina B12 jest potrzebna do stworzenia ochronnej błony dla komórek nerwowych zwanych mieliną. Oznaką takiego uszkodzenia jest drętwienie i mrowienie kończyn. Przy przewlekłym braku witaminy B12 w pożywieniu również wzrok może ulec pogorszeniu z powodu uszkodzenia nerwu wzrokowego.
Objawy niedoboru witaminy B12 ujawniają się stopniowo. Zestaw symptomów jest bardzo zróżnicowany.
Objaw neurologiczny: powodem braku witaminy B12 jest podostra połączona degeneracja rdzenia kręgowego. Zmiany mogą być nieodwracalne, jeśli niedobór B12 nie zostanie wykryty na wczesnym etapie. Podostra połączona degeneracja rdzenia kręgowego wpływa na nerwy obwodowe i rdzeń kręgowy, ale ma różny wpływ na dzieci i dorosłych.
W przypadku nieleczonej niedokrwistości z niedoborem witaminy B12 może rozwinąć się zespół śpiączki złośliwej, objawiający się niedokrwieniem mózgu a także:
Diagnostyka braku witaminy B12 we krwi przeprowadzana jest za pomocą dokładnego badania hematologicznego. W tym badania obrazu krwi obwodowej, czynników surowicy zaangażowanych w hematopoezę (wytwarzanie komórek krwi). Dokładna diagnoza jest bardzo ważna, ponieważ w niektórych przypadkach chorzy wymagają leczenia przez całe życie.
Leczenie niedoboru B12 w organizmie obejmuje podawanie pozajelitowe witaminy B12 (dożylne: w dawce 200-500 mcg dziennie). Lub metabolitu cyjanokobalaminy w dawkach zapewniających zaspokojenie codziennych potrzeb i podwojenie zapasów magazynowych. B12 podawana jest w dawce 1000 µg domięśniowo codziennie przez dwa tygodnie, a następnie raz w tygodniu, aż jej poziom zostanie znormalizowany. Następnie podawana jest raz w miesiącu przez całe życie.
W niektórych przypadkach ogromne dawki 1000 mg cyjanokobalaminy są przepisywane codziennie przez 7–10 dni, a następnie dwa razy w tygodniu, aż do ustąpienia objawów neurologicznych. W niektórych przypadkach konieczne są transfuzje masy erytrocytów w celu natychmiastowej eliminacji objawów niedotlenienia.
Po terapii może wystąpić niedobór potasu w organizmie, dlatego w procesie leczenia witaminą B12 konieczne jest uważne monitorowanie zawartości potasu we krwi i, jeśli to konieczne, przeprowadzenie terapii zastępczej. Osoby ze stwierdzonym niedoborem witaminy B12 w organizmie podlegają obserwacji, podczas której 1-2 razy w roku monitorowany jest stan krwi obwodowej. A także leczenie chorób, które doprowadziły do rozwoju tego rodzaju niedokrwistości.
Aby nie dopuścić do wystąpienia niedokrwistości należy uzupełniać brak witaminy B12 w organizmie poprzez prawidłowe odżywianie, spożywanie żywności bogatej w witaminę B12. Należy przeprowadzać okresowe badania krwi i poddawać się leczeniu chorób, które mogą prowadzić do rozwoju niedoboru witaminy B12 w organizmie.
Lista produktów zawierających witaminę B12 w dużych ilościach: wątroba, nerki wołowe, pstrąg, łosoś, mielona wołowina, jaja, mleko, kurczak. W większości przypadków przyjmowanie witaminy B12, jako suplementu przez osoby narażone na ryzyko niedoboru B12 może być skutecznym środkiem zapobiegawczym w celu uniknięcia poważnych konsekwencji.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.