Spis treści:
Niepozorna roślina o czarnych nasionach, przypominających sezam, która kryje w sobie bogactwo zdrowia? To bez wątpienia czarnuszka. Olej z czarnuszki siewnej znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości już od czasów starożytności. Co warto wiedzieć o tej dobroczynnej roślinie?
Czarnuszka występuje naturalnie na terenach Bliskiego Wschodu oraz południowo- wschodniej Europy. To niewysoka roślina, osiągająca do 40 cm wzrostu, która posiada duże białe lub niebieskie kwiat. Najbardziej doceniane są jednak jej nasiona, znajdujące się w owocach. To właśnie z nich wytwarza się olej.
Czarnuszka znana jest również pod nazwą kolendra siewna, kminek egipski, kąkolnica oraz kmin czarny. Pierwsze doniesienia mówiące o stosowaniu oleju z czarnuszki pochodzą ze starożytnego Egiptu. Stosowana ona była jako środek na zmiany skórne oraz dolegliwości żołądkowe.
Olej z czarnuszki wyróżnia się charakterystycznym aromatem – jest intensywny, lekko korzenny oraz gorzkawy w smaku. Jego esencjonalny posmak można łagodzić łącząc go z sokiem albo miodem. Sama barwa oleju przybiera miodowy oraz ciemnobrązowy odcień.
Olej z czarnuszki siewnej w 85% składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak:
Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminy A, F, E, B1, PP, B6, sterole, beta-karoten oraz inne przeciwutleniacze i mikroelementy, takie jak cynk, magnez, sód, potas, żelazo czy wapń, Jednak tym, co go wyróżnia jest tymochinon – to składnik olejku eterycznego, uzyskiwanego z nasion rośliny. Wykazuje on przeciwbólowe oraz przeciwzapalne działanie, oraz działa ochronnie na wątrobę i nerki. Ziarna czarnuszki posiadają również cenne fitosterole oraz fosfolipidy.
Prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki są naprawdę bogate. Jest on polecany w sytuacjach, takich jak:
Olej z czarnuszki ma również działanie przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.
Korzenny oraz intensywny smak i zapach oleju z czarnuszki sprawia, że może on być stosowany również w kuchni. Nadaje potrawom korzennego, wyrazistego smaku. Warto dodawać kilka kropel oleju do twarogów, sosów, kasz, zup oraz skraplać nim sałatki.
Taki dodatek do codziennej kuchni nie tylko doda unikalnego smaku potrawom, ale też będzie wzbogacał dietę oraz wspomagał zdrowie.
Olej z czarnuszki to naturalny produkt, który jest nierafinowany, niefiltrowany oraz tłoczony na zimno – dzięki temu zachowuje swoje cenne wartości odżywcze. Należy go jednak przechowywać w temperaturze od 4 do 10 stopni Celsjusza – na przykład w lodówce, i to zarówno przed otwarciem, jak i w trakcie suplementacji. Jego termin przydatności zazwyczaj wynosi 3 miesiące.
Olej z czarnuszki jako suplement diety najczęściej występuje w formie płynnej. Podawanie go warto zacząć od małych dawek – nawet kilka kropli na łyżeczkę. Można dodawać go do różnych potraw oraz sałatek, dzięki czemu jego charakterystyczny smak nie będzie tak wyczuwalny. Docelowo stosuje się 1 łyżeczkę 2x dziennie przed posiłkami u osób dorosłych oraz 1/4 łyżeczki 2x dziennie w przypadku dzieci. Nie powinno się jednak podgrzewać oleju z czarnuszki. Jest on tłoczony na zimno i należy go spożywać jedynie na surowo.
Suplementy diety z olejem z czarnuszki dostępne są również w formie kapsułek żelowych z olejem w środku. To propozycja polecana osobom, którym przeszkadza jego intensywny smak. To również bardzo wygodna forma suplementacji.
Wysokiej jakości, naturalne i nierafinowane formy oleju z czarnuszki można znaleźć w Sklepie Życia – https://www.sklepzycia.pl/oleje-z-czarnuszki. Produkty są wysokiej klasy, część z nich posiada certyfikat BIO.
Czarnuszka sprzedawana jest także jako prażone nasiona, stosowany jako dodatek do dań.
Olej z czarnuszki mimo swojego egzotycznego pochodzenia jest bardzo ceniony w naszej kulturze za swoje dobroczynne właściwości. Obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz cennych mikroelementów – a przede wszystkim tymochinonu sprawia, że jest to prawdziwe bogactwo zdrowia, dostępne dla każdego.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.