Czy zasada, aby jeść mniej to sposób na schudnięcie?

Wiele osób decydujących się na rozpoczęcie procesu odchudzania i zrzucenie nadprogramowych kilogramów, w pierwszej chwili znacząco zmniejsza objętości swoich posiłków. Niestety nie w każdym przypadku zasada, aby po prostu jeść mniej ma sens i prowadzi do efektywnego schudnięcia.

Kalorie

Zmniejszenie ilości spozywanych posiłków ma na celu zmniejszenie ich kaloryczności. Jednak mniejsza objętość jedzenia nie jest równoznaczna z mniejszą kalorycznością. Wiele produktów uznawanych za zdrowe, może być bardzo kaloryczne nawet w niewielkich ilościach. Jednym z przykładów mogą być orzechy, które uznawane są za bardzo zdrowe składniki diety, jednak mają także dużo kalorii. Najskuteczniejszym sposobem na schudnięcie i zrzucenie na stałe nadprogramowych kilogramów jest liczenie kaloryczności każdego posiłku. Niezbędna jest do tego waga kuchenna, która pozwoli z dużą dokładnością określić ilość przyjmowanych kalorii. Oprócz zjadania małych porcji, lecz wysoce kalorycznych produktów, pułapką jedzenia mniej jest także zbyt niska podaż kalorii. Za małe ilości kalorii mogą wpłynąć na ogólne funkcjonowanie organizmu i zaburzyć pewne procesy. Aby zdrowo schudnąć niezbędne jest liczenie kalorii i wybieranie produktów zdrowych.

Błonnik

Ilość błonnika w codziennej diecie ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Pozbawienie swojego jadłospisu błonnika w odpowiednich ilościach, może przynieść bardzo przykre konsekwencje i spowolnienie całego procesu trawienia. Podchodząc do rozpoczęcia odchudzania, w pierwszej kolejności warto zadbać o obecnośc produktow pełnych błonnika. Jedzenie produktów pełnych błonnika zapewni sytość i prawidłowe działanie ukłądu trawiennego, a także zadba o zdrowie jelit. Jedzenie mniejszych porcji nie jest najlepszą droga do schudnięcia, ponieważ obcinanie podaży błonnika bardzo niekorzystnie wpływa na zdrowie i samopoczucie. Duże ilości warzyw, które są bardzo syte i jednocześnie niskokaloryczne to najlepszy sposób na zdrową i skuteczną dietę, która pozwoli na zdrowe odchudzanie.

Dodatkowe lektury:  Badanie GDX bez tajemnic

Głód

Dieta nadal błędnie kojarzy się wielu osobom z głodem. Ograniczenie ilości spożywanego jedzenia i brak możliwości jedzenia ulubionych pokarmów, powoduje uczucie głodu. Jednak rozsądnie i prawidłowo przeprowadzona redukcja masy ciała, wcale nie powinna łączyć się z uczuciem głodu. Wybieranie produktów pełnych błonnika, prawidłowa podaż białka, tłuszczy oraz węgli każdego dnia, a także jedzenie dużej ilości warzyw to sposób na udaną redukcję bez nieprzyjemnego uczucia głodu towarzyszącego każdego dnia. Wypijanie odpowiedniej ilości czystej wody codziennie to kolejny nawyk, który zapewni sytość i poprawi efekty. Uczucie głodu na diecie najprawdopodobniej oznacza niedostosowanie swoich metod i sposobów na odchudzanie, które należałoby skonsultować i zmienić na przykład za pomocą informacji znalezioncyh w serwisie (odchudzanie, diety, skuteczne tabletki na odchudzanie) dietetyk.edu.pl. Prawidłowa i odpowiednia dieta powinna być sycąca i dostosowana do zapotrzebowania kalorycznego, dzięki czemu głód nie będzie miał prawa się pojawić i męczyć podczas odchudzania.


Comments