Olej Sacha Inchi – niezbędny w każdej kuchni i kosmetyczce

Dobroczynne właściwości naturalnych olejów roślinnych sprowadzają się nie tylko do dostarczania wartościowych kwasów tłuszczowych. Takie produkty wyróżnia niezwykle szerokie zastosowanie – czy to w profilaktyce rozmaitych schorzeń, czy też w roli bio-kosmetyków. Nie inaczej jest w przypadku unikalnego produktu na bazie rośliny Sacha Inchi – hodowanej w peruwiańskiej dżungli od tysiącleci. Olej pozyskiwany z jej nasion to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów, ale przede wszystkim kwasów tłuszczowych Omega, o których prozdrowotnej roli nikogo przekonywać nie trzeba. Czym jest olej Sacha Inchi oraz jakie ma zastosowanie? Zapraszamy do lektury.

Naturalny antyoksydant i skarbnica wartościowych składników

Olej Sacha Inchi tłoczony jest na zimno z nasion peruwiańskiej rośliny. Wyróżnia się na tle innych olejów niezwykle wartościowym składem, który pozwala na jego kompleksowe wykorzystanie. W nasionach zamknięte są kwasy Omega 3 (aż 48,6%), Omega 6 (36,8%) oraz Omega 9 (8,3%). Nienasycone kwasy tłuszczowe charakteryzują się tym, że pozwalają utrzymać na optymalnym poziomie poziom dobrego cholesterolu HDL oraz zmniejszyć ilość cholesterolu LDL we krwi. Stanowią zatem idealny produkt dla osób borykających się ze schorzeniami ze strony układu krążenia, ale też dla cierpiących na choroby autoimmunologiczne.

Kwasy wspomagają pracę układu odpornościowego, mają właściwości przeciwzapalne, a także wspierające metabolizm w komórkach. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie tego rodzaju substancji, dlatego tak istotna jest suplementacja. Obecność oleju Sacha Inchi w diecie jest korzystna dla wszystkich, niezależnie od wieku czy stanu zdrowia. Wpływa zarówno na prawidłowe funkcjonowanie organizmu seniorów, jak i na rozwój płodu w przypadku kobiet w ciąży.

Dodatkowe lektury:  Damskie perfumy na prezent – jak dopasować zapach do konkretnej osoby?

Kosmetyk o wielokierunkowym działaniu

Obok kwasów tłuszczowych olej zawiera także łatwo przyswajalne białko oraz antyoksydanty – witaminy A i E, a także jod. Obecność antyoksydantów czyni z oleju Sacha Inchi wartościowy składnik pielęgnacji w wymiarze kosmetycznym. Jego popularność na rynku stale rośnie, ponieważ zastosowanie jest naprawdę szerokie. Olej Sacha Inchi może pomóc m.in. w:
• pielęgnacji skóry twarzy – olej ma silne właściwości nawilżające, natomiast antyoksydanty wspomagają zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przedwczesne starzenie się komórek skóry. Dodatkowo olejek jest polecany do cery atopowej i skłonnej do podrażnień;
• kuracji antycellulitowej – silne działanie detoksykacyjnie wpływa na kondycję skóry całego ciała, ujędrniając i odżywiając ją;
• odżywianiu zniszczonych i łamliwych paznokci – wystarczy regularnie wmasowywać olejek. Dodatkowo ma on właściwości zmiękczające zrogowaciały naskórek;
• pielęgnacji włosów – jako dodatek do stosowanych już odżywek bądź samodzielnie – do zabiegu olejowania włosów. Dzięki temu można zapobiec rozdwajaniu się końcówek oraz osłabieniu struktury włosa;

Jak łatwo zauważyć, peruwiański olej to wielozadaniowy produkt. Nie ma przeciwwskazań do jego stosowania. W naszym sklepie www.peruwianskieziola.pl dostępne jest Sacha Inchi do zastosowania przy przygotowaniu posiłków oraz do bezpośredniego spożycia, w formie kosmetycznego preparatu w kroplach, a także w wersji w kapsułkach. Warto przekonać się samodzielnie o jego prozdrowotnych właściwościach.


Comments