W ostatnich latach coraz więcej osób odczuwa poważne obawy przed regularnym spożywaniem tłuszczu mlecznego, który jak wiadomo stanowi bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. W związku z tymi obawami w sprzedaży pojawia się coraz więcej alternatywnych kremów do smarowania, przede wszystkim pochodzenia roślinnego. Coraz więcej osób inspirując się przepisami z internetu, decyduje się również na samodzielne wykonanie zdrowego masła orzechowego, sporym zainteresowaniem cieszy się również domowa nutella.
Masło orzechowe jest produktem żywnościowym, który musi w swoim składzie zawierać przynajmniej 40% orzechów w różnorodnej formie. W praktyce oznacza to, że może to być zarówno pasta orzechowa, jak i całe orzechy. Masło orzechowe pozbawione zbędnych dodatków jest prawdziwym bogactwem wartościowych składników bioaktywnych przede wszystkim białek, aminokwasów, wartościowych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz licznych składników mineralnych (potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan, fosfor, miedź, selen).
Warto jednak pamiętać o tym, że prawdziwe wartości odżywcze ma
wyłącznie niesolone i niedosładzane masło orzechowe.
Wbrew pozorom samodzielne wykonanie domowego masła orzechowego nie jest skomplikowane, nie wymaga również zbyt wiele pracy. Wystarczy przygotować ulubione orzechy (pamiętając o tym, by nie były ani solone, ani karmelizowane) i dobry blender (jeżeli jest to urządzenie stare dla lepszego efektu miksowania warto dodać łyżkę wysokiej jakości oleju o neutralnym smaku). Orzechy należy miksować tak długo, aż zacznie się wydzielać z nich tłuszcz. Domowe masło orzechowe należy przechowywać w chłodnym miejscu, nie dłużej niż przez miesiąc. W tym czasie może się pojawiać się na nim warstwa tłuszczu, jednak nie należy się tego obawiać, ponieważ jest to całkowicie naturalne zjawisko. Przed użyciem wystarczy tylko takie masło zamieszać.
Jeżeli z jakichś powodów nie przepadamy za masłem orzechowym, warto znaleźć jego równie zdrowy zamiennik. Sprawdzi się tu zarówno samodzielnie przygotowany krem orzechowo-kokosowy, jak i krem orzechowo-daktylowo-czekoladowy. Należy pamiętać o tym, że w żadnym przypadku nie wolno używać cukru czy innych zbędnych i niezbyt dobrych dla zdrowia dodatków. Co prawda konsystencja domowego kremu będzie się znacząco różniła od tego, który mamy w sklepach, jednakże przygotowany w domowych warunkach będzie zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.