Spis treści:
Matcha cieszy się w naszym kraju – i na całym świecie – coraz większą popularnością! Nic dziwnego, gdyż jej picie niesie z sobą wiele zalet. Ta sproszkowana zielona herbata ma opinię najzdrowszej na świecie. Jej wyjątkowy smak i aromat sprawiają, że równie chętnie wykorzystuje się ją do deserów i potraw. Sam rytuał przygotowania i picia matchy przybiera formę prawdziwej tradycyjnej ceremonii herbacianej. Jak odtworzyć ten rytuał w domowych warunkach? Podpowiadamy, w jakie akcesoria warto się zaopatrzyć.
Oczywiście, herbatę matcha można pić nie tylko w tej podstawowej, tradycyjnej formie. Dużą popularnością cieszy się również matcha latte, matcha capuccino czy szereg zimnych napojów, a także lody z dodatkiem tej herbaty, sernik matcha czy zielone makaroniki.
Intensywnie zielony kolor matchy to efekt specjalnego osłaniania liści herbaty tuż przed zbiorem, co pozwala zatrzymać ich wzrost i jednocześnie maksymalne skoncentrować w nich chlorofil. Dzięki temu jedna filiżanka gotowego naparu ma właściwości nawet 10 filiżanek typowej zielonej herbaty. Specyficzny cierpki i mocny smak, z lekką goryczką, ma swoich miłośników, na tym zaś walory napoju wcale się nie kończą.
Picie matchy ma bardzo korzystny wpływ na organizm. Jedna szklanka tego orzeźwiającego napoju to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i aminokwasów, między innymi witamin z grupy B, A, C, D, a także przeciwzapalnych polifenoli. Dzięki temu matcha uspokaja, zmniejsza stres, poprawia koncentrację. Dodaje także energii znacznie lepiej niż filiżanka kawy. Matcha poprawia także metabolizm, jest więc prawdziwym sprzymierzeńcem osób na diecie. Korzystnie wpływa również na stan cery i… jamy ustnej.
Oczywiście, nic nie stoi na przeszkodzie, by parzyć matchę, korzystając z takich samych zaparzaczy, w jakich przygotowywana jest herbata zielona. Znacznie lepszy efekt osiągniesz jednak, wykorzystując specjalny zestaw do matcha. Co w nim znajdziesz?
To specjalna miseczka o wyższych ściankach i szerokim, głębokim dnie. Jej konstrukcja pozwala na precyzyjne rozpuszczenie zielonego proszku. Pamiętaj jednak, że nie jest przystosowana do wrzątku – co zresztą pozostaje zgodne z zasadami parzenia, gdyż matchę zalewa się wodą o temperaturze 70-80 stopni.
Bambusowa miotełka, wyglądem przypominająca nieco pędzel do golenia, za pomocą której można dokładnie rozrobić proszek z wodą. W niektórych zestawach znaleźć można również specjalną podstawkę, dzięki której chasen nie odkształci się z upływem czasu.
To łyżeczka, a właściwie zagięty na końcu płaski patyczek przeznaczony do odmierzania proszku. Przeważnie mieści ok. 1,5 grama matchy, zaś na jedną porcję tego wyjątkowego napoju potrzebne są dwie miarki.
Jak przygotować ten zielony proszek, aby zachował swoje wyjątkowe właściwości? Wbrew pozorom, proces nie jest skomplikowany. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.
Powyższa instrukcja umożliwia przygotowanie matchy w tradycyjny sposób. Specjalną czarkę możesz jednak zastąpić także zwykłym kubkiem, a do rozmieszania proszku użyć ręcznego spieniacza.
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.